Perceel 124 in het magazine Dordrecht Monumenteel

- april 2018 -

In april 2018 is een artikel over Perceel 124 verschenen in het magazine Dordrecht Monumenteel. Dit is een gratis cultuurhistorisch magazine voor iedereen met interesse in het verleden van Dordrecht. In het tijdschrift staan bijzondere verhalen over de Dordtse geschiedenis, monumenten en kunsthistorie. Lees het artikel hieronder of download hier het magazine (PDF bestand van 6,1 Mb).

Het blad wordt sinds 2009 uitgegeven door Stichting Illustre Dordracum. Op www.augustijnenhof.nl/dordrecht-monumenteel kunt u zich abonneren op dit gratis magazine. Dordrecht Monumenteel verschijnt vier keer per jaar en wordt hoofdzakelijk in digitale vorm uitgebracht. Het gaat om een PDF bestand, dat via e-mail wordt verspreid.

Perceel 124 geeft een andere kijk op je stad

Door de eeuwen heen hadden veel schilders aandacht voor de schoonheid van Dordrecht. Ook de kunstenaars van nu laten zich graag inspireren door de stad.
De rasechte Dordtse Henriëtte Bodmer maakt hedendaagse tekeningen van bijzondere gebouwen en oude (on)gerestaureerde gevels; ontdek de unieke kunst van Perceel 124!

Dat Dordrecht niet alleen de oudste stad, maar ooit ook één van de rijkste steden van Holland, is nog steeds duidelijk te zien wanneer je er doorheen wandelt. Je proeft de rijkdom van lang geleden in de oude straatjes met de mooie gevels, de historische binnenstadhavens met de grote pakhuizen en koopmanswoningen en natuurlijk de toeristische trekpleisters als de Grote Kerk, het Stadhuis en Het Hof. “Ik ben geboren in Dordrecht en daar ook opgegroeid. Nadat ik er was vertrokken, ging ik de stad met heel andere ogen bekijken. Blijkbaar is er meer afstand nodig om te kunnen zien hoe mooi de historische binnenstad is, als bewoner ben je daar wat minder mee bezig”, vertelt Henriëtte Bodmer. Uit liefde voor haar geboortestad begon Henriëtte met het vastleggen van bijzondere beelden, eerst met de camera en vervolgens in illustraties. De tekeningen van de gevels en karakteristieke gebouwen werkt Henriëtte uit op de computer. Als grafisch ontwerper heeft Henriëtte een goed gevoel voor esthetiek en een scherp oog voor detail. En dat is terug te zien in haar kunstwerken. In de loop der jaren heeft ze in haar tekeningen een kenmerkende, eigen stijl ontwikkeld. Modern, strak en opvallend gedetailleerd.

Henriëtte: “Op de afbeeldingen staan gevelwanden, want juist door een rijtje huizen te tekenen valt het contrast tussen de afzonderlijke pandjes extra op. De verschillen in bouwstijlen, vormen en kleuren, maar ook elementen als trapjes, ornamenten en dakpannen maken de tekeningen levendig. Op elke tekening wordt dit zo realistisch mogelijk weergegeven, maar storende elementen laat ik liever weg. Het is fijn dat ik als kunstenaar de vrijheid heb om er mijn eigen interpretatie aan te geven.”

Passie voor architectuur

Tegenwoordig woont Henriëtte in Hendrik-Ido-Ambacht, waar zij samen met haar man Dennis de grafisch ontwerpstudio USEcc runt. “We hebben ruimte nodig om wonen en werken goed te kunnen combineren. Het is weliswaar een modern huis, maar wel met klassieke elementen. Deze stijl sprak ons meteen aan, we hebben beiden een passie voor zowel nieuwe- als oude architectuur. Met name de oude architectuur zouden we moeten koesteren, dat is ons cultureel erfgoed. Als ik naar het buitenland kijk, lijkt het alsof het historisch

besef daar groter is. In Dordrecht was men zich er lang niet altijd van bewust dat oude gebouwen vanwege de historische waarde behouden moeten blijven. Er is veel moois verloren gegaan, denk aan het postkantoor of het pand van Teerlink dat staat te verpieteren. Echt heel jammer. We moeten die mooie oude panden beschermen om ervoor te zorgen dat de ziel niet uit de stad verdwijnt.” Op de tekeningen van Henriëtte herken je veel van de parels die Dordrecht nog rijk is. Het pand De Gulden Os met de gotische trapgevel, het reusachtige pakhuis

Stokholm met de frisrode luiken en het unieke rijksmonument Bellevue aan het Groothoofd. “Toch vind ik het minstens zo leuk om te werken aan de minder bekende straatjes en een deel daarvan uit te lichten. Vaak zijn het juweeltjes die in de vergetelheid zijn geraakt. Er zijn in Dordrecht genoeg mooie gevels die aandacht verdienen. Ook voor de eenvoud van deze architectuur heb ik bewondering, zeker als je bedenkt dat de huizen al door verschillende generaties zijn bewoond en er nu nog steeds mensen met plezier wonen.”

Perceel 124 ansichtkaart Nieuwstraat Dordrecht
Perceel 124 ansichtkaart Kalkhaven Dordrecht
Perceel 124 ansichtkaart Kuipershaven Dordrecht

Charmante stijl

Wat jaren geleden begon als een hobby is uitgegroeid tot een echte onderneming: Perceel 124. Naast de unieke tekeningen kan je hier voor een vriendelijke prijs producten bestellen met de tekeningen van Henriëtte. Het assortiment bevat ansichtkaarten, posters in verschillende formaten, notitieblokjes en verjaardagskalenders. Jan Willem Boezeman, coördinator van het Augustijnenhof, ontdekte de productlijn in het kraampje van Perceel 124 op de kerstmarkt: “Mijn oog viel erop en ik herkende de gevels meteen. De Kuipershaven, de Nieuwstraat, de Museumstraat en de Hofstraat, om er een paar te noemen. Alle tekeningen zijn minutieus, heel goed gemaakt. Door het contrast, de oude historie die op een frisse, moderne manier vorm heeft gekregen, is het kunst met een charmante stijl. En vanwege de

herkenbaarheid is het ook gewoon lollig.” In 2009 werd de monumen-tenlijst van Dordrecht op internet gepubliceerd – het Augustijnenhof liet hiervoor zo’n 4.500 foto’s van rijksmonumenten maken door fotograaf Fokko van der Straaten. Daardoor weet Jan Willem hoe moeilijk het is om panden goed in beeld te krijgen. “Voor de deur staat een auto geparkeerd, de hond zit vastgebonden aan de regenpijp of er staan vuilniszakken op de stoep. Probeer daar maar eens een fatsoenlijk plaatje van te maken. Uiteindelijk werden het wel mooie foto’s, maar omdat er maar één pand op staat, zijn ze wat statisch. Henriëtte tekent een aantal gevels naast elkaar, dat heeft ze goed gezien. Hierdoor zie je de verschillende pandjes in de context waar ze thuishoren, dat geeft een veel dynamischer beeld.”

Perceel 124 Groothoofd Dordrecht-detail

Kunst in opdracht

De laatste jaren heeft het Augustijnenhof onderzoek gedaan naar circa 150 tot 200 historische huizen in Dordrecht. Jan Willem: “Huiseigenaren kunnen hier opdracht voor geven. In elk onderzoek gaat ontzettend veel tijd zitten, maar omdat het Augustijnenhof een stichting zonder winstoogmerk is, kunnen we het voor een bescheiden prijs aanbieden. De huizen die we onderzoeken zijn gebouwd door mensen en werden bewoond door mensen, het is fascinerend om je te verdiepen in hun achtergrond. Eigenlijk vind ik dat iedereen die in zo’n pand woont, de historie ervan moet kennen.” Na het onderzoek ontvangt de huiseigenaar een uitgebreid rapport en vaak een schildje met een QRcode, dat aan de gevel bevestigd kan worden. Als je deze code met je smartphone scant, krijg je informatie

over het pand te zien. Bewoners die trots zijn op hun historische huis en er ook graag een kunstwerk van aan de wand willen, kunnen Henriëtte inschakelen. Zij maakt in opdracht een unieke tekening van het pand. Waardevol als aanvulling op het rapport van het historisch huizenonderzoek, maar bijvoorbeeld ook erg leuk om cadeau te geven. En om het helemaal af te maken, kan de geveltekening ook door haar worden ingelijst. “Dat kan een nieuwe lijst zijn, maar ook een prachtige oude houten lijst. Ik ga regelmatig op pad om te zoeken naar oude schilderijlijsten. In mijn atelier heb ik inmiddels een aardige voorraad. Die knap ik zelf op, waarna ik in overleg met de klant de lijst in elke gewenste kleur kan schilderen”, zegt Henriëtte.

Perceel 124 restauratie oude lijsten
Perceel 124 oude lijst met stempel
Perceel 124 Henriette Bodmer restaureert oud lijst

Stukje Dordt

Sinds kort zijn de producten van Perceel 124 te koop bij het Augustijnenhof. Niet alleen voor Dordtenaren erg leuk, maar ook voor bezoekers uit binnen- en buitenland. “Vooral in het voorjaar en in de zomer stromen de toeristen naar de stad”, vertelt Jan Willem. “Het Hof is een rukbezochte bezienswaardigheid. Bij ons kunnen toeristen ansichtkaarten en posters met de Hollandse gevels als souvenir kopen. Dat komt goed uit, want zoveel typisch lokale producten hebben we niet in Dordrecht. Het is mooi, dat mensen een stukje van onze stad mee naar huis kunnen nemen.” Wat dit extra bijzonder maakt, was het idee van Henriëtte om op elke tekening de GPS-

coördinaten te vermelden. Aan de hand hiervan kan je, waar ook ter wereld, het werkelijke pand online bekijken en vergelijken met de tekening. En ook al is de liefde hier ontstaan, creativiteit reikt verder dan de stadsgrenzen van Dordrecht. Want ook in Delft, Gorinchem, Haarlem en Woudrichem, om maar wat voorbeelden te noemen, vind je de bouwstijl van de mooie Dordtse gevels. De Dordtse bouw- meesters werkten namelijk ook in veel andere steden. En ook hier kunnen de gevels rekenen op de warme aandacht van Henriëtte, waar zij in opdracht van huiseigenaren graag aan de slag gaat.

Perceel 124 geveltekeningen in oude lijsten

mail@perceel124.nl

©Perceel 124   -   all rights reserved   -   Het auteurs- en beeldrecht op al onze producten is ondergebracht en vastgelegd bij Muller & Eilbracht - Den Haag